Om oss

John Blunds förskola och fritidshem tillhör Nanny Palmkvists skolområde. Vi är en annorlunda förskola eftersom vi har öppet dygnet om alla dagar på året. Samtidigt är vi en helt vanlig förskola eftersom vi har pedagogisk verksamhet på dagarna som följer läroplanen för förskolan. Vi har plats för 80 inskrivna barn, och sängplatser för 25.

På John Blund går barn som är 1-12 år gamla. Vi finns till för barn vars föräldrar arbetar på obekväma arbetstider, det vill säga kvällar, nätter och helger. Förskolan har öppet dygnet om, alla årets dagar, och har hela Helsingborgs stad som upptagningsområde. Dygnet runt innebär att du kan lämna ditt barn mellan klockan 05:30 och 19:00 och hämta fram till 22:00 enligt det schema som är överenskommet. De äldre barnen kommer till oss när deras ordinarie fritidshem stänger.

Trivsamma och roliga lokaler

Våra lokaler på Filbornavägen 101 är hela 400 kvadratmeter stora. Våra innemiljöer är trivsamma, ljusa och trevliga och ute på gården finns härliga lekredskap för de minsta. Vi har plats för 80 inskrivna barn och sängplatser för 25 barn.

Nanny Palmkvist-andan

Tillsammans med förskolorna och skolan i vårt område har vi en gemensamt förhållningssätt till lärandet och barnets utveckling. Vi är inspirerade av folkskolläraren Nanny Palmkvist som redan 1908 tänkte sig framtidens skola som en skola fylld av glädje, nyfikenhet och möjligheter.

I skriften ”Framtidens folkskola” från 1908 skrev Nanny Palmkvist om begreppet ”sol i skolan”. För henne stod detta för arbetsglädje och ”icke arbetets möda och tristhet som släcker flamman i frågande barnaögon”. Hon slog även fast att ”skolan ska giva lyckomöjligheter. Ty lycka är att ha funnit sin rätta plats i livet, den rätta användningen för sina anlag och krafter”. ”Varje barn föds med sina anlag. Det är dess rätt att få dessa anlag utvecklade”.

Hon lyfte även fram vikten av att låta barnet tänka fritt. ”Därav följer undersökning. Giv barnet tillfälle att praktiskt omsätta sina tankar. På den vägen lär barnet verkligen något”. Här kan du läsa om hur vi omsätter Nanny Palmkvists tankar i dagens förskola.

Vårt närområde

John Blunds förskola och fritidshem är centralt beläget i Helsingborg. Vår förskola, skolan och de närliggande förskolorna är omringade av grönområden för lek och utevistelse. Området är även väl skyddat från biltrafik. Integrerat i skolan ligger stadsdelens bibliotek och inom gångavstånd når vi kulturella utbud och fritidsaktiviteter.

I närområdet hittar du Nanny Palmkvistskolan med årskurserna F-6 med tillhörande fritidshem samt Galaxens förskola, Hoppetossans förskola, Husensjö förskola, Myrans förskola, Nyckelpigans förskola, Regnbågens förskola, Skarans förskola, Solrosens förskola, Växthusets förskola och stadens astma- och allergiförskola Svalan. I området finns även den pedagogiska omsorgen Husmusen och familjecentralen Fröhuset.